Църквата в Дедево
Църквата в Дедево / netinfo
Тази година се навършват 180 години от изграждането на църквата „Свети Атанасий“ в пловдивското село Дедово. По този повод от 09:00 часа в храма ще бъде отслужена тържествена света литургия. След това ще бъде осветен курбан и раздаден на всички присъстващи.

Автентична мраморна плоча на входа на църквата „Свети Атанасий“ свидетелства, че тя е осветена през 1838 година. Запазен е и султанският ферман от 1835-а, с който се разрешава изграждането ѝ.

Църквата в Дедево
netinfo

Първата църква в Южните Родопи се извисява на най-високото в Дедово, на място, подарено от дядо Купчо. В градежа ѝ, редом с най-добрите майстори от Родопите, се включва цялото село; помагали са християни и от близките Бойково, Ситово и Сотир. Поп Миленков, родоначалник на Папазовия род в Дедово, бил първият свещеник тук. След него идвали и други, но всички служели на гръцки език. Дедовчани твърдо се противопоставили на това и довели свещеник от Разлог, който служил на български в „Свети Атанасий“ близо 5 години. След него (около 1870 г.) Иван Тунев и Тодор Георгиев – най-грамотните в селото, приели свещенически сан и били ръкоположени от Дупнишкия владика. Въпреки че в по-ново време църквата често е оставала без постоянен свещеник, на значимите християнските празниците винаги е била отворена за миряните. 

Близо двувековната църквата посреща празника си в добро състояние. Юбилеят става повод да се изградят подпорна стена и ново бетоново стълбище, водещо към храма. 30-те хиляди лева за строежа са дарение на 77 човека, свързани с Дедово.