ДАНС проверява поръчки за храни и музея на сътворението в община Стамболийски
ДАНС проверява поръчки за храни и музея на сътворението в община Стамболийски / снимка: dariknews.bg
ДАНС проверява поръчки за храни и музея на сътровението в община Стамболийски
77291
ДАНС проверява поръчки за храни и музея на сътровението в община Стамболийски
ДАНС проверява поръчки за храни и музея на сътровението в община Стамболийски
  • ДАНС проверява поръчки за храни и музея на сътровението в община Стамболийски
  • ДАНС проверява поръчки за храни и музея на сътровението в община Стамболийски

Служители на ДАНС проверяват обществени поръчки за доставка на храни за учебни заведения в община Стамболийски, както и създаването на музея на сътворението в Ново село. Това съобщи за Дарик независимият общински съветник Атанас Мавродиев, който е подал сигналите до държавната агенция.

От вчера служители на ДАНС проверяват детайлно документацията за спечелването на обществена поръчка за доставка на храни за 8 училища, 7 детски градини, болница и социален патронаж в общината на стойност 1 060 000 лв. Подозрителното е, че години наред все една и съща фирма – „Братя Неделеви“, печели поръчката. Собственик на фирмата е първият братовчед на кмета Иван Атанасов Петър Неделев, уточни Мавродиев.

Общинският съветник Атанас Мавродиев е сигнализирал ДАНС и за незаконното строителство на музея на сътворението в Ново село. Атракционът се изгражда в местността „Бесапара“ край селото, която попада в НАТУРА 2000. Строежът е абсолютно против правилата, а опитът на кмета на общината Иван Атанасов и на кмета на Ново село Тодор Атанасов да го узаконят се провали. Общинските съветници отхвърлиха проекторешението, за което им благодаря, заяви Мавродиев. /Още от думите му можете да чуете в прикачения файл/

Кметът на община Стамболийски Иван Атанасов не бе открит за коментар. Председателят на ОбС Никола Дочев потвърди, че ДАНС проверява документация на общината, но отказа подробности.

„Трябва да мине проверката, за да мога да коментирам. Вярно е, че атракционът е построен на територията на НАТУРА 2000, но тя не е свещена крава. При нужните разрешителни и процедури пак може да се строи“, заяви пред Дарик кметът на Ново село Тодор Атанасов. /Чуйте думите му във втория прикачен файл/

Това е трети случай през последните месеци, при който „пада“ глава на кмет заради обществена поръчка за храни. През лятото кметът на район „Централен“ Райна Петрова бе отстранена от длъжност заради такива нарушения, а малко след това съдът отстрани и изпълняващия длъжността кмет на община Куклен Костадин Димитров с подобни обвинения.