Аргир Аргиров в студиото на Дарик Пловдив
Аргир Аргиров в студиото на Дарик Пловдив / Дарик архив

Досегашният прокурист на УМБАЛ "Пловдив"  д-р Аргир Аргиров е новият директор на лечебното заведение. Общото събрание на акционерите в болницата освободи досегашния изпълнителен директор д-р Иво Мильотев от поста.

Д-р Аргиров беше директор на бившата Окръжна болница от 2009 до 2014 г., а преди това от 2000 до 2009 г. изпълняваше длъжността заместник-директор. През февруари бе назначен от Министерството на здравеопазването за прокурист с цел да оздрави финансово лечебното заведение. Оттогава до момента по данни на здравното министерство разходите са намалени с 9%, а задълженията на болницата са редуцирани с няколко милиона лева. Голяма част от дълговете са вследствие на неизплатени надлимитни средства от страна на НЗОК.

“Предстои още много работа, която е немислима без подкрепата на персонала, сам не бих могъл да постигна нищо, заяви изпълнителният директор д-р Аргир Аргиров. Благодаря им за положените усилия в тази сложна ситуация! Уверен съм, че ако продължим да работим така сплотено и гледаме в една и съща посока, ще преодолеем проблемите”, добави той.

Припомням, че в студиото на Дарик радио Пловдив д-р Аргиров заяви, че една от дългосрочните мерки, които ще бъдат заложени в оздравителната програма на лечебното заведение, е разкриването на нови структури - отделения и клиники, като например за лицево-челюстна хирургия.

Бившата Окръжна болница имаше натрупани с години задължения към доставчици и партньори, чийто брой беше 276.

"Лечебните заведения за болнична помощ работят в една относително голяма конкурентна среда, само в Пловдив те са 26, а в областта – 46" коментира тогава д-р Аргиров.  
 
Той беше категоричен, че е няма затруднения с изплащането на заплатите на персонала на болницата, като това става на всяко 10-то число. Няма проблем и с отоплението на лечебното заведение, както и с храната на пациентите, ясен беше той.

На събранието на акционерите беше гласуван и новият състав на Съвета на директорите, в който бяха избрани предприемачът Анести Тимчев и бившата народна представителка д-р Катя Попова.