Четиримата от Атака освободени с обвинения за хулиганство
Четиримата от Атака освободени с обвинения за хулиганство / снимка Виктор Кадири
Четиримата активисти от „Атака”, които бяха задържани снощи заради плакати със свастики преди зарята за Съединението в Пловдив, бяха освободени днес в ранния следобед. Преди това са им повдигнати обвинения за хулиганство, каза адвокатката им Елена Сиракова. Агитка от близо 100 души от Атака, предвождани от лидера Волен Сидеров, окупира ІІ-ро РПУ, за да чака пускането на трима от тях – Сашо Цирков, Радослав Чакъров, Иван Донев. Единствената жена сред задържаните – 62-годишната Росица Димитрова, която според адвокатката й снощи е получила хипертонична криза и й е била оказана спешна помощ, също бе пусната от ареста на І РПУ.

Днес активистите носеха същите плакати, заради които снощи първоначално бяха арестувани петима, но по-късно единият от тях - 15-годишният Здравко Чимски бе освободен. Той също ще бъде разпитан този следобед в присъствието на психолог и специално обучен за работа с малолетни дознател. В момента текат разпитите и на полицаите, които са участвали в ареста снощи.

Няма основание за обвиненията, които са повдигнати на база декларациите за доброволно предаване на плакатите, каза адвокат Елена Сиракова. Нейни колеги смятат, че обвинението може и да не издържи в съда, тъй като пречупеният кръст от плакатите е символ, който е пояснен с текст, както в историческите книги, които се продават във всяка книжарница. Волен Сидеров каза, че ще бъдат заведени съдебни искове за полицейски произвол. Той повтори тезата си, че полицията е била употребена за обслужване на политически цели.

Привокациите са се превърнали в професионално занятие за лидерите на „Атака”, коментира областният директор на полицията Рангел Ангелов, припомняйки инцидентите с Волен Сидеров на магистрала “Тракия”, с евродепутата Димитър Стоянов и други активисти на партията. Комисар Рангелов още веднъж подчерта, че не е упражнявано никакво физическо или психическо насилие над задържаните.

Ако четиримата задържани бъдат признати за виновни, те могат да получат до 2 години затвор или пробация.