Четат присъди по делото Агробизнесбанк в понеделник
Четат присъди по делото Агробизнесбанк в понеделник / netinfo
Приключиха пледоариите по мегаделото „Агробизнесбанк” днес, а в понеделник Пловдивският окръжен съд ще произнесе присъди.

Обвинените в умишлена безстопанственост бивши шефове на банката Христо Александров, Христо Данов, Гинко Ализотов, Петър Нейчев и Деню Каназирски отхвърлиха обвинението в умишлена безстопанственост. Всеки от тях потделно заяви в последната си дума пред съда, че е невинен.

Според подсъдимите това дело е скалъпено. Те го нарекоха политическа поръчка на определени икономически кръгове. Нито един от обвиняемите не е давал обяснения пред магистратите по обвиненията за безстопанственост по член 219 от НК, които замениха старите за престъпления по служба /чл.282/. Христо Александров и членовете на Борда на директорите са застрашени от присъди в размер от 1 до 10 години лишаване от свобода.

В понеделник съдът ще се произнесе и по гражданските искове за щети, нанесени на държавата от умишлената безстопанственост, проявена от шефовете на Агробизнесбанк. Гражданските искове бяха внесени от името на финансов министър, представян от от областния управител.