/ Дарик радио, Хасково
Православната църква отбелязва днес Акатистова събота. Днес се празнува и празникът на чудотворната икона на Св. Богородица "Златна ябълка". 

Празникът, който е посветен на чудотворната икона в едноименния храм в асеновградския квартал Горни Воден, доскоро бе считан за местен, но от няколко години църквата го обяви за национален в православния си календар. Той е много обичан и почитан не само от местните миряни, но и от вярващите в цялата страна. 

Чудотворната икона на Св. Богородица "Златна ябълка" е считана за покровителка на майчинството. Много са чудесата, приписвани на иконата, заради които жени от цялата страна се стичат на този ден в горноводенския храм, за да се помолят лично за рожба пред нея.  Именно затова бъдещите родилки носят хлебни питки, които след богослужението раздават на миряните в храма, а иконата украсяват с цветя и ябълки.

Молебен за чадородие в църквата "Златна ябълка" в Горни Воден

Поради ограниченията за пътуване в цялата страна обаче,  голяма част от желаещите да се измолят милостта на Божията майка, няма да могат да присъстват в храма на празника. Заради това оттам уточняват, че ще се помолят за всеки един.

От църковното настоятелство са създали специален пост на страницата си във Фейсбук. Там желаещите да бъдат включени в молитвата могат да запишат своите имена. 

Трети молебен за чадородие организира фондация "Искам бебе"

"Ние ще се молим за всички вас. Напишете вашите имена тук като коментар или ни изпратете лично съобщение - ще бъдат прочетени в молитвите. Бъдете здрави, пазете себе си и ближните си, а ние с радост ще ви очакваме отново в храма след приключване на извънредното положение и отшумяване на епидемията", става ясно от поста. А днес от църквата честитиха празника на всички вярващи: 
 

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БРАТЯ И СЕСТРИ, Акатистова събота ­ Чудотворна икона “Златна Ябълка” Днес пред чудотворната икона на...

Публикувахте от Храм "Света Богородица Успение - Златна ябълка" в Петък, 3 април 2020 г.

Чудотворната икона на Божията майка  се пази в църквата "Успение Богородично" в храма на Горни Воден от 17-и век. Иконата е рисувана с темпер върху дърво от неизвестен автор през 16-и век и е със сребърен обков, който тежи 2 кг. Заради характерните колан и три златни ябълки, изписани в изображението, светинята е популярна като "Златната ябълка".

Иконата Св. Богородица-Златна Ябълка в Хасково до неделя

Безбройни са чудесата, извършени от Богородица пред нейната чудотворна икона оттогава до днес.