Пловдив почита 181 години от рождението на Васил Левски
Пловдив почита 181 години от рождението на Васил Левски / netinfo
В Карлово откриха изложба с издания за Васил Левски от фондовете на музеите, честванията в родния град на Апостола продължават

181-та годишнина от рождението на Апостола на свободата ще бъде почетена с поклонение пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика в Пловдив от 10.00 часа днес.

Слово ще произнесе литераторът Таня Караиванова, член на УС на Общински комитет „Васил Левски“ в Пловдив. Водещ на честването ще е Златко Павлов. В церемонията по традиция участват представителни формирования от Пловдивския гарнизон, военен духов оркестър и венценосци.

Тържествата, посветени на Васил Левски в Карлово започнаха още вчера. В Историческия музей в града беше открита изложба с издания за Апостола, които се съхраняват във фондовете на Историческия музей и НМ „Васил Левски“.

Почитаме Васил Левски
netinfo

Директорът Мария Деянова представи ценните експонати, някои от които са първите книги посветени на Левски. Изложбата съдържа оригинално издание на първата му биография, написана от Иван Унджиев и други уникални научни и литературни издания, в които се разказва за великия карловски герой.

Честванията продължават днес с литургия в църквата „Св. Николай“, литийно шествие и изпълняване на ритуала по издигането на националния флат и знамето на Карлово. Ще бъде изнесен и молебен за благоденствието на града и жителите му. На площада по традиция ще бъдат посрещнати участниците в националния туристически поход „По стъпките на Васил Левски”. През целия ден в града ще има културни събития. Вечерта от музея „Васил Левски“ ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет, а от 21.00 часа на площада ще се състои тържественият митинг- заря.