Чешнигировци на бунт срещу несъществуваща заплаха
Чешнигировци на бунт срещу несъществуваща заплаха / netinfo
Не съществува проект, който да регламентира изграждането на депо за твърди битови отпадъци на територията на община Садово. Това декларира пред Дарик радио кметът на общината Марин Йосифов. Той определи слуховете за новото сметище край село Чешнигирово като предизборни провокации и допълни, че до този момент не са водени никакви разговори по темата.

Необходимост от сметище има, заради отдалечеността на това при Цалапица и заради непосилно високите такси за извозването на боклука на Асеновград, Първомай и Садово до там. Идеята за ново депо е обаче в съвсем начален стадий и то би могло да бъде изградено на територията на всяка от трите общини, които ще го ползват, но дори проучвания до момента не са правени, категоричен е Йосифов. Той обясни, че когато се стигне до разговори, всяка една община ще предложи свой терен за целта, като крайното решение зависи от експертите.

Преди около 3 месеца жителите на Чешнигирово протестираха срещу строежа на ново депо. Към момента вече имат и нерегистриран инициативен комитет, който се противопоставя на мнимия строеж на сметище и който се кани да осуети садовската общинска сесия на 17 май със живи вериги. Очаква се тогава съветниците да решават дали да влязат в сдружение с Асеновград и Първомай за строеж на ново сметище, съобщи председателят на инициативния комитет Запрян Димитров.

Сметище на наша територия няма да има, просто защото няма подходящ за целта терен, коментира кметът на Чешнигирово Рангел Толев. Като “невярна информация” и “махленска клюка” определи той информацията за ново депо до селото.