/ снимка: Кирил Кирилов, Дарик архив
Близо 100 колоездачи ще вземат участие в Държавния шампионат по спускане, който ще се проведе днес и утре в Чепеларе. Надпреварата събира на едно място едни от най-добрите родни колоездачи в оспорвана битка за титлата Национален шампион на България за 2018.

Родопския ни курорт разполага с едно от най-дългите и разнообразни трасета за спускане в България, което за първи път ще приеме състезание от такъв ранг. Пистата над Чепеларе е с дължина от 3400м и 700м денивелация, като включва всякакви естествени и изкуствени препятствия, като корени, камъни, стръмни участъци, големи скокове и други.

Освен национален шампионат, състезанието е част и от календара на Българските колоездачни серии за 2018, като ще носи точки за генералната ранглиста.

Участниците в състезанието ще бъдат разделени в 6 отделни категории – Юноши 15-16, Юноши 17-18, Мъже Елит 19+, Мъже Мастър 30+, Жени и Хардтейл.

Състезанието е отворено и в него освен лицензирани състезатели, могат да се включат всички желаещи, които разполагат с необходимите умения и смелост.

Съботния ден е отреден за тренировки и опознаване на трасето, а в неделя ще се проведе същинската част от събитието. От 10:00 до 12:00 ще продължат тренировките, в 12:30 започва квалификацията, а финалите ще започнат точно в 15:00 ч. Победителите ще бъдат наградени лично от кмета на град Чепеларе, Славка Чакърова.

Мечи Чал DH ще се състои за първи път, а организаторите се надяват да успеят да го превърнат в една добра традиция.