/ Община Пловдив
В края на лятото от 23 август до 03 септември ще се проведе многонационално учение „Тракийско лято“ с участието на приблизително 260 американски и 400 български военнослужещи от Съвместното командване на специалните сили, Военновъздушните сили и Съвместното командване на силите.

Това стана ясно от среща на и. д. кмет Величко Родопски и ръководителя на екипа по граждански въпроси Даниел М. Майуро. По време на учението ще се реализират 6 полета на ден между 11:00 и 15:00 часа, както и нощни действия от 19:00 до 23:00 часа от понеделник до петък.

На летище Чешнегирово ще се проведе въздушно десантно учение

В учението ще участват 3 транспортни самолета C-130 „Херкулес“, а американските военни ще издигнат палатков лагер в с. Чешнегирово. „Община Пловдив работи в синхрон с българските военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции. Фактът, че за поредна година ще се проведе подобно учене, е признак да добрите условия и професионализма на нашите военни“, заяви и. д. кметът Величко Родопски.

Допълнително ще се проведат и парашутни скокове над с. Чешнегирово и с. Крумово. Планирани са полети на ниски височини над територията на област Пловдив, както и стоварване на контейнери по въздух.

Ще се извърши операция по противодействие на въздушна отбрана, в която ще бъдат изпълнени огневи действия. От името на американските военнослужещи Даниел М. Майуро заяви, че ще бъдат спазени всички правила  при операцията за прелитане на самолети над населените места.