Българската мафия пере пари чрез казина, нощни клубове и автокъщи
Българската мафия пере пари чрез казина, нощни клубове и автокъщи / netinfo

Развиващият се финансов сектор в България, широкият дял на сивата икономика, преобладаването на кешовите транзакции и липсата на ефективни правоприлагащи органи правят България уязвима относно прането на пари, се казва в юнския доклад на Бюрото за борба с наркотиците към Държавния департамент на САЩ.

Прането на пари се извършва главно от местни и чуждестранни криминални банди, занимаващи се с трафик на хора и наркотици, контрабанда, данъчни измами, измами с кредитни карти и все повече с измами в интернет. България е голям транзитен пункт за трафик на наркотици и хора към Западна Европа, се посочва в доклада.

Контрабандата продължава да генерира мръсни капитали в рамките на българската финансова система, особено чрез търговията с контрабандни цигари, алкохол и гориво. Контрабандата с цигари е особено проблематична, а корупцията на държавно ниво остава сериозен проблем, отбелязват авторите на доклада.

Българските престъпници
често създават малки фирми, за да крият изпраните пари, като те все по-често се регистрират на офшорни територии. Но заради неблагоприятните последици от икономическата криза печалбите на тези фирми намаляват, което затруднява прането на пари на тези територии.

През 2012 г. казината, нощните клубове, автокъщите и в по-малка степен търговците на едро са били най-честият бизнес, свързван с пране на пари в България. Туризмът и хазартът също се смятат за значителни сектори за пране на пари от организирани престъпни групи, се посочва в доклада, цитиран от БГНЕС. В него се отбелязва, че безмитните зони се използват за избягване на плащането на мита, особено при търговията с горива и цигари.