Болна от муковисцидоза осъди Министерството на здравеопазването
Болна от муковисцидоза осъди Министерството на здравеопазването / Дарик архив
Болна от муковисцидоза осъди Министерството на здравеопазването
88020
Болна от муковисцидоза осъди Министерството на здравеопазването
  • Болна от муковисцидоза осъди Министерството на здравеопазването

Повече от година продължи съдебната сага на асеновградчанката Камелия Чернева срещу Министерството на здравеопазването за липсата на адекватно лечение за нея и останалите българи с диагноза муковисцидоза. Камелия бе завела иск в размер на близо 60 хил. лв. Пловдивският административен съд реши, че трябва да ѝ бъде изплатено обезщетение в размер на 4000 лв. Макар че сумата е значително по-ниска от предявената, Камелия сподели, че е особено щастлива и удовлетворена, че съдът е отсъдил в нейна полза.

Освен това сумата не е първопричината за завеждане на този иск, а само следствие. Основният фактор е това, че болният трябва да бъде чут, коментира Камелия.

Камелия Чернева разказа за тежките си моменти, при които е срещнала фрапиращо отношение към нея от страна на медицински лица.

Тя сподели, че се е сблъскала с преподавател от Медицинския университет в Пловдив, който търгува с кислородни апарати. Здравното министерство разкрива това, но случая се потулва, посочва още асеновградчанката.

Камелия сподели, че най-важен към момента е фактът, че се чувства добре, тъй като преди месеци дори е мислела за самоубийство.

Тя отказва антибиотичното лечение, но за щастие, както самата тя казва: ”Има сериозна промяна в психиката и физиката ми. Просто Бог направи така, че възкръснах!”

Асеновградчанката е категорична, че ще продължи да се бори, а следващата ѝ стъпка е да обжалва настоящото решение пред Върховния административен съд.