Бивши съветници в община Родопи обвиниха ОИК в незаконни решения
Бивши съветници в община Родопи обвиниха ОИК в незаконни решения / снимка: dariknews.bg

Членове на Общинската избирателна комисия (ОИК) в община „Родопи“ работят в общинската администрация, което по същество е грубо нарушение на Изборния кодекс. Това заявиха за Дарик доскорошните общински съветници Георги Костадинов и Георги Цанков. Двамата бяха освободени на вчерашното заседание на комисията, която е взела това решение възоснова на 3 определения на съда.

Ще обжалвам в съда решението на ОИК. Пет членове на комисията са служители на кмета, т.е. той е техен шеф. Какво решение очаквате да вземат?, заяви Георги Костадинов. „Общинската избирателна комисия по закон трябва да е независим орган, затова е недопустимо административни служители да участват в нея“, допълни и Георги Цанков. Преди дни той хвърли оставка като общински съветник и така изпревари решението на ОИК.

 

„Няма конфликт на интереси в комисията. В РИК и ОИК нямат право да участват представители на органите на властта като кметове и заместник-кметове. Господата отново търсят под вола теле“, коментира пред Дарик кметът на община „Родопи“ Пламен Спасов.