Централата за производство на енергия от възобновяеми източници в пловдивското село Труд остава затворена.

Прокуратурата се самосезира и възложи проверки на биоцентралата в село Труд

Инвеститорът трябва да предостави проектна документация за изпълнение на дейности, свързани с отстраняването на констатираните от РИОСВ-Пловдив нередности в работата на централата, съобщиха от Областната администрация в Пловдив.

Това е становището на междуведомствена комисия, създадена от областния управител на Пловдив област Йордан Иванов. През 2020 г. централата бе затворена, след като РИОСВ-Пловдив откри редица нарушения в работата ѝ, припомнят от областната управа.

Директорът на инспекцията тогава разпореди принудително спиране на инсталацията заради несъответствие с екологичните норми. До спирането на централата се стигна и след поредица от протести на жителите на село Труд, според които биоцентралата драстично замърсява въздуха в района.

Сега в екоинспекцията е постъпило ново инвестиционно намерение - в изпълнение на предписанията за подобрения, които да позволят на централата да заработи отново. 

РИОСВ-Пловдив спира дейността на биоцентралата в Труд (СНИМКИ)

Според експертите от Междуведомствената комисия, преди да започне дейности по отстраняване на нарушенията, инвеститорът трябва да изготви технически проект и да го депозира в община Марица.

До момента в общината такъв документ не е внесен. Липсата на технически проект, какъвто се изисква според българското законодателство, на практика означава, че няма как да се установи дали централата е отстранила констатираните от РИОСВ нередности, се казва в съобщението.

Областният управител Йордан Иванов заяви, че сформираната комисия няма как да продължи работа, ако проектът не бъде представен, което на този етап отлага следващите действия по установяването дали централата може отново да функционира, без да замърсява.
БТА