Биоцентрала в село Труд
Биоцентрала в село Труд / МОСВ
По заповед на РИОСВ от 12 октомври централата няма право да работи
Районна прокуратура – Пловдив се самосезира и разпореди проверка по медийни публикации за работеща биоцентрала в село Труд, област Пловдив, въпреки заповед за спирането ѝ. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Извършването на проверката е възложена съвместно на РУ – Труд при ОД на МВР – Пловдив и на РИОСВ – Пловдив.  В  нея ще бъдат включени и всички останали институции, имащи отношение към контрола на осъществяване на дейността на предприятието. По заповед на РИОСВ от 12 октомври биоцентралта нейната дейност би трябвало да е спряна.

Срокът на приключването е едномесечен.

Междувременно Върховна административна прокуратура (ВАП) е образувала преписка, също въз основа на информация в медиите, в която се твърди, че жителите на село Труд се оплакват от силна, неприятна миризма от горенето на биомаса за производство на ток от електроцентрала в района.

РИОСВ-Пловдив спира дейността на биоцентралата в Труд (СНИМКИ)

ВАП е изискала от министъра на околната среда и водите спешно да предостави информация за предприетите мерки и резултата от тях за отстраняване на вредните последици за населението в района на електроцентралата, както и на причините, породили нарушението.

Информацията следва да бъде обобщена в доклад и да бъде изпратена на ВАП в най-кратък срок.