До месец и половина багери влизат Аджисан махала, бутат 24 незаконни къщи
До месец и половина багери влизат Аджисан махала, бутат 24 незаконни къщи / Дарик, архив
Багери влизат в Аджисан махала
98249
Багери влизат в Аджисан махала
  • Багери влизат в Аджисан махала
26 незаконни къщи в пловдивската Аджисан махала ще бъдат съборени до месец и половина. Това съобщи за Дарик кметът на район „Централен“ Георги Стаменов. За целта от администрацията подготвят докладна до ОбС на града под тепетата с искане за отпускане на необходимите средства, възлизащи на близо 180 000 лева. Ако в края на юли месец местният парламент одобри финансовия транш, ще бъде избран изпълнител и до края на август, средата на септември, премахването на жилищните постройки ще започне, поясни още Стаменов.
 
В последните близо 2 години от кметството на „Централен“ са се фокусирали основно върху постройки на територията на целия район, които пречат на свободното преминаване на автомобилите със специален режим - пожарни, линейки, полиция.
 
Такива са и 26-те незаконни къщи. Те са с височина между един и четири етажа и са вдигнати по протежението на ул. „Плиска“ и съседните отсечки.
 
Собствениците на постройките са предупредени. От Общината ще им предложат общински жилища.
 
Оказа се, че на адреса на една от незаконните постройки на площ от 45 кв.м. са се регистрирали над 19 лица от ромски произход, а в действителност живеят само две - възрастна жена и нейната внучка, каза още Стаменов.
 
След като бъдат съборени незаконните къщи, на тяхно място ще бъдат изградени тротоари и подземна комуникация.
 
Очакванията на районната администрация са до края на месеца всичките незаконни гаражи и преместваеми обекти в „Централен“ да отидат в историята. Освободените пространства ще бъдат облагородени при наличие на средства, а други ще бъдат отдадени под наем. 

Още подробности чуйте в звуковия файл.