/ „Арт идея - Арт алея“
Осмото издание на фестивала „Арт идея - Арт алея“ ще изпъстри културния живот на Пазарджик от днес до 7 юни с изкуство от висок клас и всички области на културния живот, гласи интригуващият афиш за събитието. В програмата са включени събития и за възрастни, и за деца.

Национално състезание по корабо и авиомоделизъм започва в Пазарджик

За първи път е организиран и семинар за читалища, други културни ведомства и неправителствени организации „Организацията на фестивали - предизвикателства, рискове и възможности“ с водещ д-р Любомир Кутин.

Пазарджик е един от първите градове, в които ще бъде прожектиран филмът „Формулата на Тео“ на режисьора Николай Василев. Творбата разказва за вдъхновяващия учител Теодосий Теодосиев, а самият той ще бъде специален гост в рамките на фестивала.

В Зона „Кино“ ще бъде излъчен и „Снимка с Юки“ на режисьора Лъчезар Аврамов, спечелил наградата на публиката в „София Филм Фест 2019“. Лентата е прекрасна и искрена адаптация по разказа на Мирослав Пенков от сборника „На Изток от Запада“.

Публиката ще види „Островът на съкровищата v1.0“ - първия в света куклен спектакъл, който съчетава в себе си технологиите за смесена и виртуална реалност. Придружаващо събитие е „Виртуалният театър - възможности и предизвикателства“ - презентация за създаването на спектакъла.

За почитателите на музиката ще има концерти на джаз музиканти с категорично присъствие на съвременната сцена: French Conection - френско-български джаз проект и NEOBOSSA - проект на Петър Салчев и приятели със съвременни интерпретации върху творчеството не само на клaсиците, но и новаторите в жанра - Жобим, Синатра, Федерини, Бианки.

Организирани са и фотографски събития, сред които авторската изложба на талантливия Александър Иванов „Червената пустиня Уади Рам“ и скалния град Петра в Йордания“. За пореден път организаторите предизвикват всички любители на фотографията - те могат да участват в състезание за най-интересни снимки от фестивала.

Атрактивен акцент в програмата е изложбата на местния даровит художник с уникален стил Константин Анастасов. Експозицията е с будещото любопитство заглавие „На гости на Станислав Доспевски“.

За най-малките пък са предвидени  празник на смелостта и добрината, ателие-спектакъл „Ние, врабчетата“ на Театрална къща „Пластилин“, ателие по писане “Роден за приключения“.

А в работилницата за комикси с Ива Груева малчуганите ще разширят кръгозора си с познания за Деветото изкуство.