Александър Държиков
Александър Държиков / netinfo
ГЕРБ предвижда два нови закона за осигуряване на пътната безопасност
Александър Държиков
93001
Александър Държиков
  • Александър Държиков
Предприемане на законодателни действия за отмяна на Закона за движение по пътищата ( ЗДвП), който е от 1999 година и приемане на два нови закона и наредба за употребата на алкохол, наркотични и упойващи вещества от водачите на МПС-та ще реализира ГЕРБ при следващ управленски мандат. Това заяви в студиото на Дарик радио шестият в листата на ГЕРБ в Пловдив-град кандидат за народен представител инж. Александър Държиков.

Единият от двата нови закона трябва да урежда правилата по пътищата, а другият – регистрацията на ППС и обучението на водачите им. В тези закони ясно трябва да се разграничат функциите и правомощията на контролните органи“, категоричен е той.

По думите му, сега действащият Закон трябва да бъде отменен, защото е изменян и допълван цели 67 пъти.

Неговото „кърпене“ и „прекрояване“ вече е неефективно и не може да допринесе за желаната промяна в посока безопасност на движението“, подчерта Държиков.

Александър Държиков
водещата Искра Койчева и Александър Държиков в студиото на Дарик

Той е сред водещите пловдивски експерти в областта на транспорта. Целият му трудов стаж е преминал в сферата на организацията и безопасността на движението, а като заместник-кмет по обществен ред и транспорт в първия успешен мандат на кмета на Пловдив Иван Тотев бяха направени ефективни административни реформи, приет бе първият цялостен Генерален план за организацията на движението в града, създадена бе ефективна и модерна "Синя зона",както се прие и  нова наредба за паркирането на МПС, извърши се разширение и модернизиране на видеонаблюдението в Пловдив. По време на мандата е представител на Националното сдружение на общините в Република България в Националната комисия по безопасност на движението по пътищата. Носител е на приза "Общинар-реформатор" за 2013 г. на НСОРБ.

В студиото на Дарик радио кандидатът за народен представител от ГЕРБ Пловдив коментира и конкретните мерки, които партията ще предприеме за намаляване броя на ПТП и последствията от тях.

От партията предвиждат рестартирането на фонд "Пътна безопасност" и възстановяване на самофункционирането му.  

"Настояваме за попълване на средствата във фонда само за пътна инфраструктура и премахване на сегашната процедура по постъпването на пари в централния бюджет", обясни Държиков.

ГЕРБ е и за изграждане на единен център за обработка на нарушенията по пътищата.

"Това ще улесни компетентните структури в осигуряване на безопасността на движението и ще засили контролната дейност по спазване на ЗДвП", категоричен е кандидатът за депутат от партията на Бойко Борисов.

По думите му, другата мярка, която ще намали броя на ПТП-тата и последствията от тях е ефективното поддържане, модернизацията и развитието на пътната инфраструктура, както и широкото въвеждане на интелигентни транспортни системи по пътищата (ИТС).

"За първи път в проект за АМ е предвидено изграждането на ИТС. Те включват станции за броене на трафика, видеонаблюдение, измерване на теглото на ППС-ва и метеорологично наблюдение", изброи бившият зам.-кмет по транспорт в Община Пловдив. 

"ГЕРБ има най-добрата и реално изпълнима управленска програма. Ние сме честни пред хората, знаем какво искаме да направим, знаем как да го направим. Затова в неделя гласувайте с №11 в интегралната бюлетина за просперитета и европейското развитие на България", призова той.

Цялото интервю с Александър Държиков можете да чуете в прикачения звуков файл.