Адвокат прибирал хонорари с фалшиви съдебни решения
Адвокат прибирал хонорари с фалшиви съдебни решения / netinfo
Обвинителен акт срещу пловдивски адвокат, прибирал хонорари от свои клиенти с фалшиви съдебни решения по несъществуващи дела, е внесла в съда Районната прокуратура в Пловдив. В продължение на 3 години – от 2001 до 2004 г. , той е поддържал заблуда у две упълномощили го лица, че води от тяхно име имуществени искове и защитава интересите им пред различни инстанции в съда. За това адвокатът, който по информация на Дарик е Марин Аксийски, е прибрал хонорари на обща стойност 9500 лева, без дори да заведе исковите молби. В края на миналата година Висшият адвокатски съвет е заличил измамника от списъците на пловдивската колегия и го е лишил от правото да упражнява адвокатската професия за срок от година и половина.

Престъпната схема за лично облагодетелстване на адвоката е разкрита, след като единият от потърпевшите му клиенти се е оплакал в Инспектората на Министерството на правосъдието, че магистратите са изгубили уж спечелените от защитника му две дела. Проверката е установила, че такива изобщо не съществуват.

Първоначално Аксийски е бил упълномощен от пловдивчанин, който е имал претенции срещу кооперация в региона за изплащане на облигации, да заведе 2 дела. Единият от исковете е трябвало да бъде за 54000 лева, а вторият – за 60000. В продължение на 2 години адвокатът е убеждавал клиента си, че печели исковете на първа и втора инстанция, но ответникът уж обжалва и пред Върховен касационен съд. По-късно Аксийски е представил на ищеца фалшиви съдебни решения в негова полза. Те са предявени за изплащане на ответника, който е председател на кооперация. Адвокатът е вербувал и него за свой “клиент” с обещанието да спечели от негово име дело срещу местна община за два язовира. С парите от тях шеф-кооператорът възнамерявал да се издължи на първия измамен клиент на Аксийски.

Ако бъде признат за виновен, адвокатът може да получи за всяка от трите измами до 6 години затвор.