7% преднина за ген. Радев спрямо Цачева в област Пловдив
7% преднина за ген. Радев спрямо Цачева в област Пловдив / БГНЕС

Кандидат-президентската двойка ген. Румен Радев и Илияна Йотова, издигната от Инициативен комитет и подкрепена от БСП, е събрала 29.69% от гласовете в 17 Районна избирателна комисия – област Пловдив. Това съобщи за Дарик председателят на комисията Елена Кинаева. 22.72% са упражнили вота си в полза на кандидатите на ГЕРБ Цецка Цачева и Пламен Манушев. На трето място се нарежда Красимир Каракачанов, издигнат от НФСБ, ВМРО и Атака, с 13.03%, последван от Веселин Марешки с 11.59%.

Избирателната активност в областта е близо 60%, като най-висока през целия вчерашен ден тя се запази в община Лъки, а най-ниска – в община Раковски.

Резултатите са на база преброени бюлетини от близо 350 от общо 532 СИК към 07.00 часа.

Тази нощ в малките часове е имало голямо струпване на хора пред Областна управа. Над 400 представители на СИК от областта са пристигнали почти едновременно пред администрацията. По предварителна информация няколко души са припаднали. По думите на Кинаева пред сградата има линейка и е създадена организация за възможно най-адекватна реакция при възникване на проблем или инцидент.

Работата на членовете на 17 РИК по преброяването на бюлетините продължава.