/ ThinkStock/Getty Images
Шест компании и частни лица от България и САЩ са новите дарители в кампанията „Подари си птица“ на фондация „Приятели на базиликата“, които се присъединяват към първите 11 дарители.

Централният пловдивски площад готов за празника на града?

От пролетта фондацията набира средства от бизнес общността и граждани, с които ще подпомага културни събития, представления, детски образователни програми, изложби, конференции в Епископската базилика на Филипопол. До този момент кампанията „Подари си птица“ е събрала 87 500 лева.

Кампанията бе инициирана от фондация „Приятели на базиликата - Пловдив“. В Базиликата бяха открити два слоя мозайки с обща площ от около 2000 кв.м. Горният слой съдържа изображения на над 60 различни птици, сред които бизнесът и гражданите избират, осиновяват и се „грижат“ за тях, като даряват 5000 лева.

До края на септември Епископската базилика на Филипопол готова (СНИМКИ)

С напредването на строителството на музейния комплекс „Епископска базилика“ интересът към „осиновяването“ на птиците расте. Екипът от реставратори на доц. Елена Кантарева вече монтира мозаечните птици на втория етаж на сградата.

Разширяват дейността на Старинен Пловдив, Източната порта под управлението на Института  

Най-големият музей на мозайките в Европа е сред най-значимите реставрационни проекти в България от последните няколко десетилетия, осъществен с подкрепата на Фондация „Америка за България“, Община Пловдив и Министерството на културата, и с участието на стотици доброволци.