/ netinfo
Общинският институт, стопанисващ Стария град в Пловдив, ще разшири дейността си. Това става ясно от публикувания на сайта на местната управа проект за изменение на устройството и дейността на институцията.

Старият град с артистични изненади за откриването на ЕСК 2019

С така предлаганите промени ОИ „Старинен Пловдив“ ще може да извършва рекламна дейност, да отдава под наем билбордове и да продава билети за различни събития, а целта е популяризирането на града на тепетата и утвърждаването му като предпочитана туристическа дестинация, още повече в контекста на Европейска столица на културата – 2019.

Предвижда се още един от знаковите пловдивски археологически обекта, останали ни в наследство от римско време - Източната порта да мине под управлението на Института.

Припомням, че "Източната порта на Филипопол" е паметник на културата от национално значение. Това е една от трите входно-изходни артерии на античен Пловдив.

Предполага се, че я е изградена през втори век по времето на Император Адриан. Руините й лежат в подножието на Трихълмието, в непосредствена близост до Стария град. Археологическият обект беше даден за стопанисване на Община Пловдив за 10 години с решение на Правителството от изминалото лято.