Централният пловдивски площад готов за празника на града
Централният пловдивски площад готов за празника на града

Реконструкцията на площад „Централен“ ще приключи до празника на Пловдив на 6 септември. Това стана ясно по време на инспекцията на кмета Иван Тотев на пространството. 

Мястото ще има много функции. То ще се използва като музей на открито и като споделено пространство, изпълнено с живот, събития, които да привличат хората да прекарват повече време тук, обясни Тотев.

Очаква се на площада да се провеждат традициононните пловдивски събития като  „Панаир на занаятите“, „Пловдив чете“ и други.  Допълнително ще бъдат приобщени територии, като ще се направи връзка с Одеона, с Форум – Изток и Форум – Юг между двете нива на площада – разкопките и пешеходната зона.

Пространството ще бъде допълнително озеленено, с обособени водни площи, които ще бъдат оформени като течаща река. Ще бъдат възстановени и фонтаните, които служат като вход към Цар-Симеоновата градина.

Много важен за историята на Пловдив е откритият на разкопките на площада надпис от 2 век, който е посветен на главното тракийско божество – Херос, който закриля входа, т. нар. Западни пропилеи. Досега такъв не е намиран. Той показва, че културата, която се разкрива е от времето на римското владичество в Тракия.

Западните пропилеи (входът) са важни, защото се свързват с главния път, който идва от Сердика и свързва Филипопол с Мала Азия. Те са най-добре запазени и проучени, разкрити са в цялата дълбочина и широчина и ще може да се разкрият в цялото си величие.

Цялата форумна сграда, която обхваща античния площад ще бъде описан графично с цвят и поредица от гранитни блокове в площадното пространство, така че хората да разберат къде преминава античната колонада. Ще бъдат издигнати три колони и един капител. В момента те се реставрират, високи са 6 метра.

Като цяло археологията ще се интегрира в зелено пространство, където ще има място, където хората да седнат на каменни седалки и да се наслаждават на зоната.