/ netinfo
До края на септември, тази година, Епископската базилика на Филипопол и площадно пространство пред нея ще са изцяло готови. Вече са завършени ограждащите стени и конструкцията на първия етаж и северния кораб. Изградени са външните ВиК и електро връзки, хидроизолациите и топлоизолациите по ограждащите стени, вертикалната планировка. В момента е в ход изграждането на публичното пространство и атрия на базиликата. Работи се също и по монтажа на фасадните елементи, съобщиха от Община Пловдив.

До края на септември Епископската базилика на Филипопол готова
netinfo


Сградата ще бъде на две нива. В нея ще се експонират над 2000 кв. метра уникални мозайки. Височината й ще бъде над 10 метра, а фасадата -  от неизползвано досега у нас стъкло. Ще повтаря контурите на Епископската базилика, но не в оригиналните й размери.

В нея ще има ателие за реставратори, магазин за сувенири, зала за прожекции, пространство за културни събития, виртуална реалност и др. От панорамна тераса ще се разкрива гледка към Античния театър, Форума, Одеона, а Епископската базилика ще бележи началото на туристически маршрут.

Покривът на базиликата ще бъде изграден като зелено пространство с минерални елементи, а оформлението му ще напомня за съществувалата на това място до 60-те години на 20 век малка жилищна група, известна като католическия квартал.

До края на септември Епископската базилика на Филипопол готова
netinfo

Проектът предвижда още изграждането на детска площадка, сух фонтан, нови места за паркиране, велоалея. Пред католическата църква ще има площад, а на мястото на съществуващия сега паркинг  – зелено пространство с пешеходно преминаване.

Ще бъдат оформени места за отдих, ще има и малко кафене. Площадното пространство ще е на площ от 8500 квадратни метра, а разгърнатата площ на защитната конструкция ще е 4800 кв.м. Общата инвестиция е в размер над 16 милиона лева, като 8,2 милиона лева са осигурени от Фондация „Америка за България“, останалите – от Община Пловдив.

До края на септември Епископската базилика на Филипопол готова
netinfo

Авторите на проекта за сградата и площада са Ателие Дуо-Пловдив и Zoom studio-София. Арх. Милена Крачанова разработва Консервационно-реставрационния план за експониране на артефактите. Арх. Лий Сколник и екипът му от Ню Йорк са се заели с интерактивните експозиции.

В центъра на експозицията ще бъдат двата уникални пласта мозайки и архитектурните артефакти, намерени на мястото. Преживяването по време на посещението ще включва също добавена и виртуална реалност, интерактивни тъч-екрани и образователни елементи, насочен към най-малките посетители. 

Припомням, че миналата година кандидатурата на Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол беше включена в Индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни обекти.