/ netinfo
Пловдив посреща есента с изцяло завършена Голяма епископска базилика, готов централен площад и две нови галерии.

Тази седмица от Община Пловдив се очаква да обявят поръчката по заданието за обявяване на архитектурен конкурс за кино „Космос“. Както вече ви съобщихме, в разработката ще бъде включено и площадното пространство отпред, за което вече има издадени заповеди за отчуждаване. Проектирането на киното и площада ще струва 150 000 лева.

Обмисля се в западната част на площада да бъдат разположени временни галерийни пространства за изложби, а в средата да има летен бар или кафене. Улицата, която е на тупик, ще бъде приобщена към площадното пространство, но тя няма да бъде отворена за автомобили или да се паркира, а ще обслужва достъпа до гаражите.

Победителят в конкурса ще има възможност да подпише договор с Община Пловдив за реализиране на тази идея. 5 млн. лева е горната граница на проекта за киното и площада пред него, уточни кметът Иван Тотев. Той допълни, че до сряда се очаква и доклада на експертите за пространството под стълбите на Каменица - проект, по който общината също  има намерение да работи през тази година.

Иван Тотев и районният кмет на „Централен“ Георги Стаменов дадоха старт на строителството на новата галерия в бившия Детмаг на Главната улица. Очаква се изложбената зала, която ще отговаря на всички съвременни изисквания, да е готова до края на лятото.