Три вида настилка на обновения пл. Централен
Три вида настилка на обновения пл. Централен / Искра Койчева, Дарик Пловдив
Три вида настилка на обновения пл.
99301
Три вида настилка на обновения пл.
  • Три вида настилка на обновения пл.

Три вида настилка ще има на пловдивския площад „Централен“. Това предвижда проектът за реновирането му, който беше представен пред обществеността  в Дома на културата „Борис Христов“. 


Светъл и розов гранит са предвидени за ареалите и за пространствата пред магазините, автентични сиенитни плочи ще покриват античните улици, а останалата част от площада, която е близо 50%, ще е с изкуствени бетонови блокчета "земелрок".

Три вида настилка на обновения пл. "Централен"
Искра Койчева, Дарик Пловдив

Естествено, това веднага породи напрежение в Голямата конферентна зала, която буквално се пръскаше по шевовете от интерес към проекта. Заваляха въпроси защо целият площад не е с естествена настилка. Причината се оказа недостатъчно средства, обясни избраният изпълнител на реконструкцията Цанко Драгиев от "Драгиев и Ко". Кметът Иван Тотев от своя страна припомни, че от стойността на целия проект, което е близо 12 милиона лева, 7 милиона са за ремонта на подлеза на Гладстон, а останалите са за площадното пространство, което е 38 дка.

Три вида настилка на обновения пл. "Централен"
Искра Койчева, Дарик Пловдив

Представянето на проекта премина при голям интерес, а параметрите на заданието разказа ръководителят на проектантския екип арх. Румяна Пройкова.

Както Дарик вече ви съобщи, предвижда се фонтанът „Стружката“ пред бившия Партиен дом в Пловдив, поставен по повод влизането на България в ЕС, ще бъде премахнат. По искане на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) не се предвижда продължаване на археологическите разкопки срещу Пощата, както и навлизането на площада в Цар-Симеоновата градина.

Три вида настилка на обновения пл. "Централен"
Искра Койчева, Дарик Пловдив

Предвижданата реконструкция на централния пловдивски площад включва още подмяна на старите плочки с естествена настилка, нова подземна комуникация, както и свързване на археологическите пространства от двете страни на бул. „Цар Борис III Обединител“.
 
Освен проектирането и същинските строителни дейности, проектът засяга и археологическите обекти форум „Запад“ и форум „Север“, които трябва да бъдат консервирани и експонирани.

Три вида настилка на обновения пл. "Централен"
Искра Койчева, Дарик Пловдив

Ще има допълнително озеленяване на пространството, а парапетите от страната на разкопките ще бъдат стъклени.

Още чуйте в прякото включване от представянето на проекта.