/ netinfo
Караалановото училище
98245
Караалановото училище
  • Караалановото училище
50 хил. лв. са заложени за проектиране на реставрация и съхраняване на Първото класно училище у нас, което се намира в Асеновград. Средствата са в инвестиционната програма на родопската община за 2018 г., съобщи за Дарик зам.-кметът инж. Мария Вълканова. Заради занемаряването на този паметник на културата и окаяното състояние, в което се намира, асеновградчани събират подписи за неговото спасяване.

Хората настояват община Асеновград спешно да вземе мерки и да започне незабавен ремонт на сградата, по-известна като Караалановото училище. „Първото класно училище в Асеновград да бъде спасено! Не просто козметичен ремонт, не просто подмяна на покривната конструкция, въпреки че и това би било добре дошло и недоумяваме защо досега не се е направило – искаме цялостен ремонт, реставрация и социализация, възмутени са гражданите.

Реставрационните дейности е трябвало да започнат още миналата година, проблем се оказва собствеността. Една осемнайсета част от нея е притежание на частно лице, което дори е искало да откупи паметника на културата, но общинската администрация категорично е отказала.

Вълканова заяви, че й е трудно да прогнозира кога може да започнат ремонтните дейности, но се надява това да се случи още преди да е приключило проектирането. Най-вероятно първо ще бъде укрепен покривът. Всички дейности ще бъдат съгласувани с Министерството на културата и в частност с Националния институт за паметници на културата.   

Чуйте и от приложеното аудио.