Курбан за Цветница в община Родопи
Курбан за Цветница в община Родопи / Община Родопи
Кметът на община „Родопи” Павел Михайлов, неговият заместник Владимир Маринов и председателят на общински съвет „Родопи” Георги Цанков дариха 1000 порции риба на жители на общината. Чрез благородния жест тримата управленци зарадваха самотни, социално слаби и хора в нужда.

Рибата е закупена с лични средства, изпечена е и е пакетирана. След  края на богослужението, отслужено в храм „Света Фотиния” в село Първенец по повод големия християнски празник Цветница, ритуалната храна беше благословена за здраве, благоденствие  и успехи от отец Илия.

В тези дни на изпитание за всеки един от нас искаме да покажем на хората, че ние, като общинско ръководство,  ще бъдем до всеки жител на нашата община, който има нужда от помощ и подкрепа. Предвид обявеното извънредно положение във връзка с разпространението на COVID-19 в страната, много хора не могат да излязат от домовете си. Днес искаме тези, които нямат възможност да си подсигурят риба за празника, да могат да почетат този ден със скумрия на трапезата и да почувстват празничното настроение”, каза кметът на община „Родопи” Павел Михайлов.

Въпреки благородната цел,  беше спазен призивът на Националния оператив щаб да не се събират хората на едно място и да не посещават храмовете. Затова хранителните пакети  бяха раздадени на нуждащите се чрез доброволци във всички 21 населени места в община „Родопи”.

Община Родопи

Днес не можем да се съберем под купола на храма, но можем да бъдем общност - единни в мислите и действията си. Защото тази година празникът Цветница  не е като предишните, но вярвам, че заедно ще спечелим тази война с невидим противник и ще излезем от нея по-отговорни, по-силни и по-мъдри”, подчерта Владимир Маринов, заместник-кмет на „Родопи”.

Въпреки, че в момента са строгите Великденски пости и влизаме в най-тежката седмица, канонът позволява на Връбница да се консумира риба.