Жените в Плевенско умират по-често от рак на гърдата заради късна диагностика
Жените в Плевенско умират по-често от рак на гърдата заради късна диагностика / netinfo

По-висока заболяемост от рак на млечната жлеза е регистрирана в област Плевен спрямо тази за страната. Това съобщи проф. д-р Ташко Делийски, ръководител на Онкологичния център и началник на Клиниката по онкохирургия към плевенската болница.

Заболяемостта в региона се среща при 92 на 100 000 жени, докато в страната случаите са 87 на 100 000. По-важното, което трябва да се отбележи, е че и смъртността от това заболяване в Плевенско е по-висока от средната за страната, подчерта проф. Делийски.

Според данните, които той изложи, в нашия регион умират 35 на 100 000 болни жени, докато в страната съотношението е 28.6 на 100 000. Това се дължи на късната диагностика, а не на по-лошо лечение, обясни проф. Делийски и представи новата регионална скринингова програма.

Тя цели подобряване на ранното откриване на рака на млечната жлеза и приложение на своевременно съвременно хирургическо лечение. Като част от програмата вече са изпратени 100 покани за преглед на жени между 50 и 70 години, които ще бъдат прегледани безплатно за образувания по гърдите.

Заложено е тази програма да бъде дългосрочна, за да може за около 3 години да бъдат обхванати между 10 000 и 15 000 жени в рискова възраст. При тези условия ефектът на спадане на смъртността ще дойде след не по-малко от 4-5 години, изчисли проф. Делийски.

Инициативата на Центъра е подкрепена от министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев, изпълнителния директор на УМБАЛ"Д-р Г. Странски" - Плевен доц. д-р Димитър Стойков, ректора на Медицинския университет - Плевен проф. д-р Григор Горчев и ръководството на Българското хирургично дружество.

Събитието е посветено на 145-тата годишнина от създаването на УМБАЛ"Д-р Г. Странски" - Плевен, която ще бъде отбелязана официално през месец април тази година.

Програмата ще бъде съпътствана от национално ориентиран курс по приложението на съвременна тактика и оперативни техники за третиране на рака на млечна жлеза. Този курс ще позволи на лекарите да намерят правилния съвременен път, при който на жена с онкологично заболяване да се извърши операция, постигаща добър естетичен ефект, коментира проф. Делийски.