Земетресението, станало на територията на Гърция се усети и в Плевен
Земетресението, станало на територията на Гърция се усети и в Плевен / dariknews

На 24 май към 12:25 беше регистрирано земетресение, усетено на територията на цялата страна
По данни на Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките епицентърът е бил извън територията на страната - в Егейско море, на около 310 км югоизточно от София.

Първоначалните данни за силата на земетресението в епицентъра са 6,5 по скалата на Рихтер. Към момента няма данни за пострадали и сериозни щети на територията на България. Вицепремиерът Цветлин Йовчев е в постоянна връзка с главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Двамата поддържат контакт с всички институции, имащи отношение, съобщиха от МВР.

Най-силно земетресението у нас е било усетено в Кърджали, където граждани са сигнализирали за нацепени сгради. Там има данни за повреден покрив на изоставена къща. Най-засегнати от земетресението са вторият и третият етаж на кърджалийския музей, където всички стени са напукани, твърди директорът на културната институция Павел Петков. Извършва се оглед и на сградата, където по първоначални данни има напукана колона и паднали витрини. По думите на Петков изпочупени били шест витрини, но повредени експонати няма. Петков обясни, че по време на труса в сградата е имало десетина туристи. Незабавно е бил задействан аварийния план и всички посетители са били изведени.

Подадени са два сигнала за паднал комин в Кърджали и за паднала върху автомобил тухла, вследствие на труса. Земетресението се усетило силно и по първите етажи на жилищните сгради. Хората масово излезли от кооперациите в очакване на вторични трусове.

В Плевен земетресението е усетено в кв. "Сторгозия". По информация на Дарик, жителите на някои от високите блокове в квартал "Дружба" са излезли от домовете си. Трусът е усетен и в някои от по-високите сгради в Девети квартал, като по данни на читатели на DarikNews, земетресението е усетено и на по-ниски етажи в квартала. Няма сведения за пострадали хора или щети в Плевен.