Земеделският министър разясни схемите за директните плащания за 2015
Земеделският министър разясни схемите за директните плащания за 2015 / dariknews.archive

На 19 март 2015 г. министърът на земеделието и храните Десислава Танева и експерти от Министерството пристигнаха в Плевен за среща със земеделски производители от региона. Министър Танева и екипът й бяха посрещнати от областния управител Ралица Добрева и кмета на община Плевен проф. д-р Димитър Стойков.

Зала „Плевен" на Областната администрация, където се проведе срещата, се оказа тясна, за да побере всички желаещи, дошли да чуят разясненията от екипа на Министерството на схемите за директните плащания за 2015. Имаше и десетки правостоящи, а някои останаха и извън залата.

"Посещението ни в Плевен е в рамките на разяснителната кампания на Министерството на земеделието и храните за директните плащания през 2015 година и предстоящото отваряне на Програмата за развитие на селските райони", заяви в началото на срещата министър Десислава Танева. Тя съобщи, че към днешна дата в системата за заявяване на директни плащания за 2015 година вече има подадени близо 4300 заявления.

След кратките встъпителни думи на министър Десислава Танева, експерти от Министерството пристъпиха и към разясняване на конкретните правила в кампанията.

Кампанията за прием на заявления по схемите и мерките за директни плащания за кампания 2015 г. стартира на 1 март, като земеделските стопани подават заявленията си за подпомагане в общинските служби по земеделие по места. Срокът за подаване на заявления без санкции за закъснение е 15 май. Крайната дата е 9 юни, като за всеки просрочен ден след 15 май субсидията ще бъде намалена с 1%. Всеки кандидат може да подаде само едно заявление за подпомагане в съответната стопанска година.

Предвиденото подпомагане в кампанията за директни плащания тази година е 720 млн. евро, или приблизително 1,4 млрд. лв. Финансовият ресурс по Схемата за единно плащане на площ е близо 306 млн. евро. За зелени плащания са предвидени над 237 млн. евро, а младите фермери ще си поделят повече от 3,7 млн. евро.

Заявления се приемат и по схемите за подпомагане на млечни и месодайни крави, овце и кози майки, биволи, плодове, зеленчуци и протеинови култури, както и по агроекологичните мерки от Програмата за развитие на селските райони.