Задържаха полицай от ОД на МВР-Плевен и негов съдружник, изнудвали бизнес дама
Задържаха полицай от ОД на МВР-Плевен и негов съдружник, изнудвали бизнес дама / dariknews

На пресконференция в Окръжна прокуратура - Плевен, окръжният прокурор и административен ръководител Иво Радев и наблюдаващият прокурор Ивайл Ангелов представиха пред медиите разкрит случай на брутално изнудване на плевенска бизнес дама от полицай - служител в ОД на МВР-Плевен и негов сподвижник.

Двамата са задържани с белязани 5 000 лева, дадени заради изнудване. Парите са от жена, която работела по европейски проект в Плевен и те я притискали да си плати повече от предварително уговорената сума по партньорството им.

Окръжният прокурор Иво Радев уточни, че първоначално обвиняемите са били задържани за 72 часа в следствения арест, но с определение на Окръжен съд - Плевен от четвъртък са пуснати срещу парична гаранция от по 1 000 лв. за всеки. Съдът е мотивирал решението си с чистото съдебно минало на задържаните, както и с това, че нямало опасност те да се укрият или да окажат натиск на дамата свидетели, разпитани по случая.

„Двамата обвиняеми на практика са прикрити съдружници и притежават фитнес зала. Като собственик на залата се води майката на единия обвиняем, а съпругата на полицая е член на управителния съвет, т.е. от формална гледна точка, двамата задържани нямат нищо общо с тази фитнес зала, но всички сделки, разговори, на практика всички делови отношение около въпросния салон са се движели от тях", обясни прокурор Ангелов.

Пострадалата е бизнес дама, чийто син бил първи приятел с полицая. Жената кандидатствала за финансиране по европейска програма за обучение на фитнес инструктори. Според изискванията трябвало да бъде наета зала за фитнес, където са се извършва обучението.

Поради близките си отношения с полицейския служител, а и тъй като знаела, че той има участие в този фитнес клуб, тя се договаря с него да ползва залата срещу наем от 250 лв. на месец за една година. Сумата трябвало да бъде изплатена еднократо, след като бъдат преведени парите по проекта.

Обучението преминава успешно в рамките на въпросната година, а проверките от съответните контролни органи през това време не са установили нарушения. След изтичане на годината, бизнесдамата получава превод от 34 000 лв. по европейската програма за проекта и решава вместо по 250 лв., да заплати по 400 лв. на месец за това, че е ползвала фитнес залата.

Двамата обвиняеми обаче разбрали, че по проекта са изплатени доста пари, и че за един обучаем платената сума е 1800 лв. и решили, че могат и те да получат повече от договореното, като изчислили, че им се полагат общо 11 000 лв.
Започнал дискретен натиск спрямо жената, който прераства в открити заплахи за побой, за сигнали до Агенцията по заетостта за извършени нарушения по проекта и заплахи, че ще й провалят бизнеса. Двамата били наели и адвокат.

След всичко това, жената подава сигнал за изнудването до дирекция „Вътрешна сигурност" на МВР - София и след проведена акция, двамата обвиняеми са задържани, при предаването на поисканите допълнителни 5 000 лв., което е било извършено в кафене срещу Медицинския инситут в Плевен като са използвани белязани банкноти.

Като обвиняеми са привлечени 37-годишният П.К., който е служител в ОД на МВР-Плевен, и 40-годишният В.Д. - също от Плевен.

Престъплението, за което се разследват двамата съдружници, е по чл. 214 ал.1 вр.чл.20 ал.2 от НК - за изнудване.
„След като видим определенията на съда, ще преценим, дали да протестираме тази мярка", заяви наблюдаващият прокурор по случая Ивайло Ангелов.