Внесоха обвинителен акт срещу мъж, опитал да подкупи полицай
Внесоха обвинителен акт срещу мъж, опитал да подкупи полицай / DarikNews.bg

Окръжна прокуратура Плевен е внесла обвинителен акт срещу Дарин А. от село Долни Луковит за това, че дал подкуп на полицейски служител, съобщават от прокуратурата. Инцидентът е станал на 15 февруари около 21.30 часа.

Дарин А. и братовчед му тръгнали с лекия автомобил на обвиняемия - "Фолксваген Пасат", от град Искър за село Долни Луковит. Тъй като обвиняемият бил употребил алкохол, колата карал роднината му. Те били спрени за проверка от служители на РУП на МВР - Долни Дъбник, при което единият от униформените поискал документите на автомобила и свидетелството за управление на МПС на водача. Той не представил изисканите документи и полицаят го поканил да отиде до служебния автомобил, за да му състави акт за установяване на административно нарушение по Закона за движението по пътищата.

В този момент Дарин А. слязъл от "Фолксваген"-а и се отправил към патрулката. Вратата откъм мястото на водача била отворена и мъжът хвърлил банкнота от 10 лева в краката на втория полицай с думите: "Вземи тези 10 лева да се почерпите и не пишете акт на братовчед ми". Униформеният изхвърлил банкнотата от служебния автомобил, но обвиняемият се навел, взел я от земята и отново я хвърлил в краката на полицая като сценката се повторила още два пъти.

Тъй като Дарин А. бил употребил алкохол, на двамата служители на реда се наложило да използват физическа сила и белезници, за да отведат него и братовчед му в Районното управление в Долни Дъбник.

Образувано е досъдебно производство, на Дарин А. е повдигнато обвинение за даване на подкуп. Предвиденото наказание е "лишаване от свобода" до шест години и глоба до пет хиляди лева.