Васил Антонов стана член на Международния секретариат на Интерпарламентарната асамблея по православие
Васил Антонов стана член на Международния секретариат на Интерпарламентарната асамблея по православие / bsp-pleven

В периода 04-08 юли 2016 г. в Солун, Гърция, се проведе 23-та Генерална асамблея на Интерпарламентарната асамблея по православието, в която участие взе народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Васил Антонов, ръководител на Делегацията на Народното събрание в Интерпарламентарната асамблея по Православославие и заместник-председател на Комисията по вероизповеданията в Народното събрание.

Парламентаристи от Армения, Аржентина, Грузия, Гърция, Египет, Естония, Иран, Кипър, Казакстан, Латвия, Ливан, Палестина, Индия, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Судан, САЩ, Черна гора, ДР Конго, Унгария и Уганда взеха участие в Асамблеята.

Специален гост на форума бе Роджър Нкодо Данг, председател на Панафриканския парламент, а сред гостите и наблюдателите на Асамблеята бяха представителите на вселенския патриарх Вартоломей, на Теодор Втори - папа и патриарх на Александрия и цяла Африка, на патриарх Кирил Московски и на цяла Русия, на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество, на Парламентарната асамблея на Съюза Русия-Беларус и др.

Асамблеята бе открита в присъствието на председателя на Държавната дума на Руската федерация Сергей Наришкин и на председателя на Парламента на Гърция Николаос Вуцис, които направиха обръщения към делегатите и откриха фотоизложбата „Атон-свещената планина" в Музея за византийска култура, гр. Солун.

Народният представител от БСП лява България и ръководител на българската делегация в Интерпарламентарната асамблея по православие Васил Антонов представи пред участниците във форума доклад на тема „Съвременните глобални промени и перспективите на Православието като индентификационен модел".

Във втория работен ден на Асамблеята бяха направени редица изказвания и доклади по основната тема на събитието - „Фундаментални глобални промени - християнската православна перспектива". Основните говорители насочиха вниманието на делегатите към предизвикателствата, които стоят не само пред православното християнство, но и пред цялото човечество, свързани с промните в климата, глобалното здравеопазване и изхранване, миграционните процеси, предизвикателствата пред духовното образование.

Председателят на Комисията по външна политика на Държавната дума на Руската федерация, Алексей Пушков, изнесе доклад на тема „Русия и Западът - конфликт или съжителство на ценности". В него той коментира състоянието на диалога между двете страни по някои от актуалните глобални въпроси, включително спазването на човешките права, износът на демокрация, подмяната на традиционните цености, вакуумът на управленска власт в арабските страни, заплахите от глобален тероризъм.

Делегатите набелязаха възможни решения на проблемите чрез запазване на националната и културната идентичности, на традиционните християнски ценности, чрез обединението на Православните християни и недопускането на разкол, в засилването на сътрудничеството с подобни на Интерпарламентарната асамблея по Православие мюсулмански интерпарламентарни организации, с които да се води диалог и да се набележат превантивни мерки за справяне с проблемите. В тази връзка грузинските делегати направиха предложение за провеждане на Съвместна конференция между Интерпарламентарната асамблея по Православие и подобна мюсулманска асамблея на тема: „Как да се справим с тероризма".

След изчерпване на дебата, работата на делегатите продължи с обсъждане на проект на резолюция.
Бяха направени преглед на дейността на Асамблеята, на финансовия й отчет за периода от Юни 2015 г.- Май 2016 г. и на проектобюджета за 2017 г. Същите бяха приети единодушно.
В края на Сесията бяха проведени избори за органи на Асамблеята. Сергей Попов (Русия) бе преизбран за председател на Асамблеята. Андреас Михаилидис (Гърция) замени на поста „Генерален секретар на Интерпарламентарната асамблея по Православие" Йоанис Аманатидис. Васил Антонов бе избран за член на Международния секретариат. Бяха гласувани редица промени в ръководството и състава на Комитетите на Асамблеята.