da vin4i
da vin4i / sveta marina
В УМБАЛ „Света Марина“ - Плевен, на среща-разговор с представители на медиите, пионерите в роботизираната гинекологична хирургия чл.-кор. проф. Григор Горчев и проф. Славчо Томов, представиха новата роботизирана система от последно поколение da Vinci Xi. Пред журналистите те представиха първите два случая, оперирани с нея само преди часове, както и своята визия за развитието на роботиката в Медицински университет – Плевен и университетските болници. 

da vin4i
sveta marina

Преди срещата си с медиите, професор Григор Горчев и професор Славчо Томов извършиха първите операции с новата роботизирана система от последно поколение “da Vinci” Xi в УМБАЛ “Света Марина” – Плевен. Успешните хирургични интервенции бяха направени на две жени с тумори на матката. Операциите продължиха малко повече от 4 часа и до 4 дни пациентките ще бъдат изписани от болницата.

da vin4i
sveta marina

„Новата система, която е единствена засега в България, осигурява за пациента по-голяма сигурност, точност при интервенцията и по-бързо възстановяване. Изображението на камерите е с много по-висока резолюция и подвижността им е много по-добра. Хирургът се чувства много по-комфортно при работа, а травмата при пациента е много по-малка”, изтъкна предимствата на новата система професор Горчев. Той уточни, че освен двата екипа за гинекологични операции в близките дни в „Света Марина” ще заработи и екип за урологични операции под ръководството на доцент Николай Колев, а в близко време предстои с новата система да се извършват и гръдни интервенции и операции от обща хирургия.

da vin4i
sveta marina

От своя страна ректорът на МУ – Плевен проф. Славчо Томов подчерта, че заедно с Института по роботика към БАН университетът е заложил за 5 години напред разработването на научно-изследователски програми, при които ще се използва старата система „da Vinci” S, която заработи преди 11 години в Плевен и е първата за източна Европа. Тя вече е пребазирана в телекомуникационния център на университета и ще бъде една от базите за обучение не само на студенти, но и на лекари специалисти, които проявяват интерес към роботизираната хирургия.

da vin4i
sveta marina

da vin4i
sveta marina