В УМБАЛ-Плевен вече има линеен ускорител, след приключване на проект за над 14 млн. лева
В УМБАЛ-Плевен вече има линеен ускорител, след приключване на проект за над 14 млн. лева / dariknews.archive

На заключителна пресконференция по проект "Ремонт, оборудване и модернизиране на "УМБАЛ Д-р Георги Странски" ЕАД - Плевен" на 16 декември 2015 г. бяха представени резултатите след приключването му.

В срещата участваха зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев, кметът на Община Плевен Георг Спартански, зам.-областният управител Красимир Иванов, , ректорът на МУ - Плевен проф. Славчо Томов и почетният ректор на учебното заведение проф. Григор Горчев.

В УМБАЛПлевен вече има линеен ускорител след приключване на проект за над 14 млн лева
netinfo

Проектът е част от Средносрочната рамкова инвестиционна програма по схема за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации по Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г., с конкретен бенефициент Министерство на здравеопазването.

"Университетската болница минава на едно по-високо ниво с повече възможности за качествено обслужване и това е нещо добро за пациентите, не само от Плевен, а и други области в страната", каза зам.министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

"Завършваме успешно първия най-голям инвестиционен проект в сферата на здравеопазването на стойност над 140 милиона и след приключването на проектите във Варна и Пловдив - съответно на 17 декември и в дните преди Коледа, а от следващата година започваме реализирането на Проекта за модернизация и усъвършенстване на инфраструктурата на системата в Спешната медицинска помощ", допълни зам.-министър Шарков.

В УМБАЛПлевен вече има линеен ускорител след приключване на проект за над 14 млн лева
netinfo

Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавниябюджет на Република България и е на обща стойност 14 478 328 лв.

Основни компоненти при реализация на проекта са доставка на медицинска апаратура и изпълнение на строително-монтажни работи свързани с помещенията, в които е монтирана апаратурата, както и осигуряване на достъпна среда.

Лечебното заведение получи следната апаратура и отчете следните резултати към 30 ноември 2015 година:
1.Дигитална ехографска система - изследвани 10 459 пациенти;
2.Дигитален мамограф - изследвани 8 410 пациенти;
3.Ендоскопска апаратура /видеогастроскопи и видеоколоноскопи/ - направени 1 760 колоноскопии и 2 497 гастроскопии;
4.Дигитална ендоскопска видеосистема за автофлуоресцентни изследвания на белия дроб - направени 1 101 бронхоскопии;
5. 16 Срезов многодетекторен компютърен томограф - изследвани 4 628 пациенти;
6. Апаратура за магнитно-резонансна образна диагностика /MRI - equipment/ - изследвани 885 пациенти;
7. Дигитален скопичнo-графичeн рентгенов апарат - изследвани 12 755 пациенти;
8. Система за архивиране и разпространение на образи PACS;
9. 4 /броя/ ансансьори;
10. Дизелов агрегат.

През 2015 год. по проекта бяха позиционирани:

11. Мултимодален линеен ускорител с многолистен колиматор и съпътстващата го апаратура - планирани до 35 пациента на ден;
12. Уредба за интраоперативно KV лъчелечение
13. Анестезиологични апарати 5 /пет/ броя - планирани 2 350 анестезии годишно;
14. Четири Стерилизационни апарата - планират се 70 стерилизационни единици на годишна база;

Към проекта бяха извършени строително-ремонтни дейности за подготовка на помещенията за монтаж на изброената апаратура, а за осигуряване на достъпна среда се реализира изграждане на подстъпи и пътеки към помещенията, съобразени с нуждите на хора с увреждания и деца.

Към настоящия момент в Онкологичния диспансер на лечебното заведение са диспансеризирани 16 316 пациенти. През 2014 година новорегистрираните онкологично болни са 2317, а само за деветмесечието на 2015 г. са регистрирани нови 1 663 пациенти с онкологичнизаболявания.

Тенденцията към увеличение броя на онкоболните в региона аргументира инвестицията в тази област, което прави проекта изключително навременен и ценен.

Инвестицията във високотехнологичния Мултимодален линеен ускорител увеличава конкурентноспособността на лечебното заведение. Благодарение на съвременната и модерна апаратура, с която се оборудва "УМБАЛ Д-р Георги Странски" ЕАД - Плевен, пациентите получават комплексна услуга от ранна диагностика до лечение на онкологичните заболявания.

Очаква се линейният ускорител да заработи с пациенти през пролетта на 2016 г.