В УМБАЛ-Плевен спасиха мъж с 15-сантиметрова бамбукова пръчка в мозъка
В УМБАЛ-Плевен спасиха мъж с 15-сантиметрова бамбукова пръчка в мозъка / dariknews.archive

Лекари от Клиниката по неврохирургия към Университетска болница „Д-р Георги Странски" в Плевен Плевен спасиха живота на 57-годишен мъж, приет в кома с проникнала в мозъка му 15-сантиметрова бамбукова пръчка, предаде БТА.

„Случаят е уникален в света - няма описан подобен в световната медицинска литература", заяви републикански консултант доц. д-р Йордан Панов.

Пациентът е докаран преди две седмици от ловешко село след инцидент в дома му. Късно вечерта той се спънал и паднал върху бамбуковата пръчка, която придържала цветя в двора му. С компютърна томография в Плевен установили, че тя е проникнала на дълбочина 15 сантиметра през орбитата на окото - близо до очния нерв, плъзнала се е покрай най-големия кръвоносен съд в мозъка, преминала през слепоочния дял, покрай ствола на мозъка до малкия мозък, където е причинила голям кръвоизлив.
Лекарите са извършили успешно двучасова операция, при която пациентът е спасен.

„След 14 дни той вече вижда с пострадалото око, движи се, подобрява се добре", каза доц. Панов. „Любопитното е, че преди пет години мъжът оцелял след операция от рак на ларинкса, като му казали, че ще преживее повече от шест месеца, а той продължил да живее нормално", коментира доцентът.

Случаят ще бъде представен на международни научни форуми и в световната специализирана литература по медицина.