buro po truda
buro po truda / dariknews.archive
3480 са регистрираните безработни в края на 2018-та година. 3879 са билил през 2017- та, а над 4000 са били през 2016-та. Това информира директорът на Бюрото по труда в Плевен, Здравко Дафинов.
Той коментира, че това е най-ниското ниво на безработица за последните десет години. Здравко Дафинов припомни, че тенденцията се дължи на два основни фактора - развитието на икономиката в Област Плевен и намаляването на броя на населението вследствие на емиграцията в чужбина.
5,4 % е безработицата в Плевенска област към края на 2018-та година, като най-ниска за миналата година тя е била през второто тримесечие – 5,2 %, което е свързаното с обичайната сезонна работа в тази част от годината.
При 3400-те регистрирани безработни, с основно и по-ниско образование са почти 1200. Безработните с висше образование са 509 като при тях динамиката е най-голяма и се забелязва най-голям оборот в темповете на регистрация и отписване, тъй като тези хора са по-образовани и по-креативни, коментира директорът на Бюрото по труда в Плевен.
Над 55 годишна възраст, регистрираните безработни са 778, а младежите до 29 години са 518.
С дата 23-ти януари в Бюрото по труда в Плевен има заявени 30 свободни работни места от фирма Леони, която е един от най-големите инвеститори в Плевен. Местата са за оператори, като ще им бъде предоставено обучение.
Към момента обявените места в Бюрото по труда в Плевен са 73, което е обичайно за началото на годината но броят им ще нарасне към месец май, уточни Здравко Дафинов.