В МУ-Плевен провеждат тест по биология за бакалавърските програми
В МУ-Плевен провеждат тест по биология за бакалавърските програми / archive.dariknews

Днес, 26 юли 2013 г. в Медицински университет - Плевен се провежда последният конкурсен изпит от кандидатстудентска кампания 2013 - тестът по биология за бакалавърските програми по общо 8 специалности във факултетите „Здравни грижи", „Обществено здраве" и Медицинския колеж. В 7:45 ч сутринта в зала 405 на Учебния корпус кандидат-студент изтегли вариант № 20 за теста по Биология в присъствието на представители на Академичното ръководство, Комисията за оценка на конкурсните работи и родители. Изпитът е с продължителност 2 астрономически часа, като на него се явиха общо 219 кандидати.

За специалностите, водещи до придобиване на образователно-квалификационна степен „Бакалавър", кандидатите могат да се явят на теста по Биология или да участват в класирането само с оценката си от Държавен зрелостен изпит или с резултата от предварителния изпит, за което трябва да са подали заявление в сроковете за прием на документи.

Общият брой кандидати от двата приема на документи за бакалавърските програми е 565, от които жените са 447, мъжете - 113 и 5 са възстановяващите студентски права. От тях 245 кандидати ще участват в класирането само с оценка от матура, а 15 са заявилите желание да се състезават с оценката си от предварителния изпит.

Общият брой на студентите, които ще бъдат приети по държавна поръчка в бакалавърските програми по специалностите на Факултетите „Здравни грижи" и „Обществено здраве", както и на Медицинския колеж към МУ-Плевен, е 201. Новоприетите студенти за обучение по специалностите «Медицинска сестра» и «Акушерка» към Факултет «Здравни грижи» ще са съответно 50 и 28. В Медицинския колеж по специалността «Медицински лаборант» ще се запишат 30 студенти, за «Рентгенов лаборант» - 18, а по 20 студенти ще се обучават в специалностите «Социални дейности» и «Помощник-фармацевт». Във Факултет «Обществено здраве» 15 ще бъдат приетите студенти по специалността «Опазване и контрол на общественото здраве» и 20 по «Медицинска рехабилитация и ерготерапия».

От 27 юли кандидат-студентите ще могат да проверят оценките си от теста по Биология на място в Ректората или на сайта на висшето училище. Първо класиране за тях ще излезе на 30 юли.
От днес в МУ-Плевен тече записването на новоприетите студенти от ІІ класиране за специалност „Медицина", което ще продължи и на 29 и 30 юли.