В КДК представят книга на учен от Нова Зеландия с ловешки корени
В КДК представят книга на учен от Нова Зеландия с ловешки корени / KDK-Lovech

Книгата на проф. Стойко Факиров „След седемдесетте" (спомени в бъдещето) ще бъде представена в Клуба на дейците на културата в Ловеч на 15 март, вторник, от 17.30 ч., съобщават от там. Ще участва писателят проф. Банко П. Банков, големият актьор Борис Луканов, почетен гражданин на Ловеч, както и синът на автора - Христо Факиров. Откъси от книгата ще прочете актьорът Стоян Георгиев. С музикални изпълнения на пиано ще участва Теодора Николова.

Проф. Стойко Факиров поставя като мото на книгата си „След седемдесетте" китайската поговорка „Животът започва след седемдесетте". „Книгата не е автобиографична в пълния смисъл на това понятие. Идеята бе да разкажа съгласно съветите на приятели и колеги нещо от моите дългогодишни контакти с колеги от цял свят", пише в предговора проф. Факиров. Признава, че 80 % от текста е писан във въздуха по време на 24-часови полети от Нова Зеландия до Европа.

Проф. Стойко Факиров, един от най-изтъкнатите български учени в областта на полимерите, живее в Нова Зеландия. На 19 януари той навърши 80 години. Роден е в село Лешница, Ловешко. Завършва гимназия в Ловеч, а след това химия в Софийския университет през 1959 г. Постъпва там като асистент. Две години по-късно става аспирант на акад. В. А. Каргин в Московския университет. През 70-те години специализира в университета в Майнц, Германия, като Хумболтов стипендиант, при видния немски учен проф. Фишер. Защитава докторска дисертация през 1982 г., а от 1987 г. до пенсионирането си през 2003 г. е професор по полимери в Химическия факултет на Софийския университет.

Проф. Факиров има изключителна международна активност и признание. Носител е на Хумболтова изследователска награда през 2000 г., работил е като стипендиант на министерствата на образованието на Египет, Индия, Испания, Турция, Португалия, както и на Японското дружество за развитие на науката, Американската информационна агенция и на НАТО в Испания. Бил е гостуващ професор в университетите в Майнц и Кайзерслаутерн (Германия), Делауеър, Синсинати (САЩ), Миньо (Португалия), Националния център за научни изследвания в Мадрид и др.
От 2004 г. и понастоящем проф. Факиров е гостуващ професор в Университета в Окланд (Нова Зеландия).