Увеличават заплатите на общинските служители
Увеличават заплатите на общинските служители / archiv.DarikNews

Кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков обяви на редовния си брифинг, че за новата 2013 - та година, заплатите на общинските служители ще бъдат увеличени с 5%. Той обясни, че това става възможно благодарение на структурните промени и съкращения в общинската администрация и припомни, че през 2012 - та година са били дадени почти 13 заплати, тъй като за декември 2011-та е даден само аванс на служителите, а останалите две трети от декемврийската заплата са били изплатени през януари 2012 г.

"Имаме основание да сметнем, че при спазване на съответната кадрова и финансова дисциплина, ще успеем и затова сме подсигурили средства за увеличението на заплатите", каза кметът.

Проф. Стойков поясни, че сега предстои да се актуализират правилата за работните заплати в общината, след което трябва да бъдат съгласувани и приети от синдикатите и да се направи атестация на общинските служители.

"Тези звена, които успеят да свършат всичко това до 21 януари ще получат увеличението си от 1 януари 2013. Които не успеят ще започнат да получават увеличението към заплатите си от 1 февруари", каза кметът.

В момента в Община Плевен средната работна заплата е 698,52 лева като след увеличеноето тя ще достигне 733,44 лева.

За това увеличение на заплатите ще са нужни допълнително още около 70 000 лева като средно, заплатите на служителите в общинската администрация ще се повишат с около 34 лева.

Последното увеличение на месечните възнаграждения на служителите в Общинска администрация е било преди четири години.