/ archive
Традиционната изложба на троянските занаятчии ще бъде открита в галерия „Серякова къща” в деня на свети Спиридон - 12 декември, съобщават от там. Тази година ще участват повече утвърдени майстори от Троянския край.

Сведохме глави пред подвига на загиналите за Освобождението на Плевен (СНИМКИ)

Ще има представители както на Задругата на майсторите, така и на Камарата на занаятчиите. Посетителите ще могат да видят техни произведения – керамика, икони, дърворезба, българска шевица и носии.

Изложбата в галерия "Серякова къща" ще е част от целодневните чествания за празника на свети Спиридон, покровител на занаятчиите. В 14.30 часа ще има празнично шествие, което по традиция ще тръгне от Музея на занаятите и ще стигне до църквата „Св. Параскева”, в която ще бъде отправено благословение към майсторите.

В централната сграда на музея час по-късно ще бъде открита изложбата "Медникарството в Троянския край". Също там от 16.30 ч. е презентацията на пленера "Съвременните тенденции в традиционното изкуство".

Откриването на изложбата на троянските майстори в „Серяковата къща” е от 18:00 часа. Организатори на събитието са община Троян, Задругата на майсторите на народни художествени занаяти, Художествената галерия "Серякова къща", Музеят на занаятите.