Стотици плевенчани се прегледаха за Деня на сърцето
Стотици плевенчани се прегледаха за Деня на сърцето / dariknews.bg

Само за ден, 200 души прегледаха сърцето си в превантивния кабинет пред Областната администрация в Плевен. Акцията бе посветена на Световния ден на сърцето - 26 септември.

Безплатните прегледи се организират за втора поред година по инициатива на изпълнителния директор на УМБАЛ „Д-р Георги Странски" д-р Наташа Манева и Първа клиника по кардиология, съвместно с кръжочниците по кардиология. Кампанията се провежда под патронажа на кмета на Плевен проф. д-р Димитър Стойков под надслов „Дни на отворени врати".

Целта на инициативата е да се повиши информираността на обществото относно рисковите фактори, водещи до сърдечно-съдови болести, както и към тяхната превенция и контрол.

Безплатните прегледи продължават от 26 до 28 септември от 10:00 до 12:00 часа в Кардиологичния кабинет на Консултативно-диагностичния блок. Посещението става след предварително записване на телефон: 064/886-469.

Сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за смъртност в България. По официални данни всеки втори у нас страда от артериална хипертония.