umbal
umbal / dariknews.bg
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е разпоредил спешна проверка на Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Д-р Георги Странски" в Плевен във връзка със смъртния случай на момченце на 1 година. Родителите на детето обвиняват медиците, че не са взели адекватни мерки. Агенция „Медицински одит“ вече работи по случая. 
След смъртта на малко дете: Проверяват за лекарска грешка в плевенската болница 
"Дал съм съответен срок незабавно да ми бъде докладвано, за да мога да взема съответните решения. Може би ще бъде една седмица, защото искам нещата да бъдат прегледани както трябва - не искам прибързано и некачествено да си свършим работата", заяви ресорният министър.

За Дарик говорителят на УМБАЛ"Д-р Георги Странски" - Плевен Момчил Цветков потвърди, че в момента в болницата се извършва провека. Той определи случая като изключително опасен и подчерта като фатално забавянето от три дни, след които детето е настанено в болницата. "Детето е дошло много късно при нас. Три дни и половина е било лекувано другаде. При нас е направено всичко, каквото може – вливания, реанимационни дейности, коригиране н а киселинно-алкален баланс, но не са могли да го спасят. В момента се проверяват документите – какви изследвания са правени, кога са правени. Провеерка се прави, когато е извършено нещо.   Преди три дни явно нито изследвания са правени, нито е лекувано ефективно това дете. Тези неща са много опасни и това е фатално забавяне“.

На 10 юли семейството се е прибрало от море с малкия Александър. Детето вдига температура, повръща и има стомашно-чревни проблеми. Консултирали са се с личен лекар, след това в частна клиника в Плевен и е препоръчано домашно лечение. В продължение на 3 дни температурата на детето не спада и родителите са потърсили помощ в Университетската болница "Д-р Георги Странски" в Плевен.
„Жалбата на родителите на детето е получена в Окръжна прокуратура - Плевен на 22-ри юли. Разпределена е същия ден на случаен принцип и същия ден наблюдаващият прокурор си е направил самоотвод по причини, които е счел зза основателни. Преписката, заедно  е изпратена веднага до Апелативна прокуратура – Велико Търново, от където самоотводът не е уважен.
Всъщност преписката не е престояла в Окръжна прокуратура повече от половин ден. Не мога да приема, че при нас има забавяне. Разбирам състоянието на родителите, поради което са отказали аутопсия, но това не е по наша вина. Сега, след неуважението на самоотвода, колегата трябва да предприеме някакви мерки, което е негово право и задължение“. Това каза за Дарик окръжният прокурор на Плевен Ваня Савова.
Тя допълни, че според нея с оглед редица обстоятелства, би трябвало да се направи ексхумация.
„Ексхумацията обаче не може да бъде извършена, без да е започнало досъдебно производство, защото това е процесуално действие“, допълни окръжният прокурор.