Синдикатите настъпват през есента
Синдикатите настъпват през есента / Sofia Photo Agency
Синдикатите настъпват през есента
30975
Синдикатите настъпват през есента
  • Синдикатите настъпват през есента

Сериозно настъпление на синдикатите ще има през есента, повод за тези действия е нашето несъгласие със замисляните от социалното министерство реформи в пенсионната ни система. Това съобщи в Плевен Валентин Никифоров, вицепрезидент на КНСБ.

"Ние не сме съгласни нито с повишаването на осигурителния стаж, нито на възрастта за пенсиониране», допълни той. По думите му, лансираните информации, че Европа иска това от страната ни, не са верни и са чиста манипулация. Валентин Никифоров каза още, че основната цел пред КНСБ е в условията на криза да не допуска намаляването на доходите, а точно обратното.

В преговорите за минималните осигурителни прагове заявихме, че искаме повишение и то още от тази година, защото на национално ниво ние подписахме, че от 1 юли минималната работна заплата ще бъде повишена, подчерта той. Синдикалистът обясни, че Конфедерацията ще търси отговорност за това от работодатели и правителство. Според него, ако минималната заплата стане от 240 на 270 лв., тогава договореностите и минималните осигурителни прагове ще тръгнат нагоре и реално ще има повишение на доходите.

Валентин Никифоров беше в Плевен, за да участва в семинар на КНСБ. По време на срещата синдикалните активисти бяха обучавани как да набират нови членове на Конфедерацията. Членове на регионалните структури от цялата страна се събраха, за да повишат своите знания и капацитет в тази област. Инициативата се организира съвместно с фондация "Фридрих Еберт". Основната цел на КНСБ е да обяснят на хората на наемния труд - работници и специалисти, че когато не са организирани и работят в сивата икономика техните права много по-лесно се нарушават и дори им се отнемат.

Като пример за това, Никифоров посочи трудовите договори, които много често не се подписват между работник и работодател и изплащането на двата вида възнаграждения - по ведомост и под масата. Още за срещата в Плевен и очакваните резултати от работата на синдикалната организация чуйте в прикачения файл ...