Ще подобряват състоянието на туристическите атракции в Троянско
Ще подобряват състоянието на туристическите атракции в Троянско / netinfo

Идеите на Община Троян за кандидатстване по ОП “Регионално развитие” са обсъждани на работна среща, съобщават от общината. Присъствали са кметът Минко Акимов, специалисти на администрацията, представители на културните институции и туристическия бизнес в община Троян и консултанти по разработването на програмата. Идеята е да се подобри състоянието на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура.

За да бъде избираем, проектът трябва да отговаря на няколко основни изисквания – предложенията трябва да са ориентирани към ключов обект, който има потенциал да привлича значителен брой туристи, и евентуално към него да се прикрепят и други обекти, които заедно да формират завършена туристическа дестинация.

Проектните идеи на Община Троян обхващат като възможни атракции следните обекти: Националното изложение на занаятите в Орешак, Природо-научният музей в Черни Осъм, Музеят на занаятите в Троян, крепостта Состра, Троянският манастир, Галерия “Серякова къща”, църквата “Св. Николай Летни” и килийното училище в село Гумощник. Според консултантите по програмата идеята да се акцентира върху занаятите е добра, но тя трябва да бъде подкрепена от някои от останалите обекти, които да се включат в комплексен продукт.

Предстои Община Троян да формулира обхвата на проекта и да продължи неговото разработване.