delijska
delijska / dariknews.archive
Вълнуващ концерт с небивала досега в Плевен атмосфера поднесе пианистката Дора Делийска тази събота в залата на плевенския Драматичен театър.

delijska
dariknews.archive

Всъщност няколко неща отличиха концерта "Различният валс" в иначе богатия на изяви културен живот в Плевен.
Необичайното беше, че солистът и публиката бяха заедно – на сцената на залата на театъра, което направи всички максимално съпричастни на изпълненията, които поднесе Дора Делийска.

delijska
dariknews.archive

На брилянтно звучащия роял "Бьозендорфер - Империал" тя изпълни валсове от Лигети, Йохан Щраус, Рихард Щраус, Шопен и Лист. 

Младата пианистка от 17 години живее в австрийската столица Виена и този път в родния й град я доведе сбъдването на една нейна мечта – роялът „Бьозендорфер“, с какъвто разполага ДКТ“Иван Радоев“ в Плевен, да зазвучи по типичния начин за редките инструменти от този тип, за което се погрижи акордьор-специалист от Виена.

С концерта си, Дора Делийска постави и началото на реализирането на другата своя мечта - организирането и провеждането на ежегоден фестивал на клавирното изкуство в родния й град Плевен, който трябва да започне през следващата 2018-та година.

delijska
dariknews.archive

Сред гостите на музикалното събитие беше и учителят по пиано на Дора Делийска от Музикалното училище в Плевен - Елеонора Карамишева.
Концертът е организиран от Плевенска филхармония, със съдействието на ДКТ"Иван Радоев" - Плевен.