/ Община Ловеч
Граждани и официални лица се включиха в поклонението на местността Пази мост край Ловеч и на Къкринското ханче в село Къкрина, съобщиха от пресцентъра на Община Ловеч.

Община Ловеч

Събитието бе организирано от Община Ловеч и Регионален исторически музей по повод 147 години от залавянето на Васил Левски.

Община Ловеч

Община Ловеч

Както е известно, през последните години институциите и гражданските сдружения полагат усилия на популяризират историческото място на Пази мост, което е неразривно свързано с пътя на Апостола към  Къкринското ханче.

Малко познатата билка, използвана от семейството на Левски (ВИДЕО)

Тази година имаше значително по-масово присъствие на събитието. Да положат цветя и венци на двете паметни места дойдоха началникът на НСО бригаден генерал Красимир Станчев, заместник-кметът Даниел Колев, Еленко Начев, началник на Регионалното управление по образованието-Ловеч, старши комисар Милен Маринов, директор на ОД на МВР Ловеч, главен  инспектор Златин Михайлов - началник РУ на МВР, главен  инспектор Явор Абаджиев, началник на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, представители на  НД "Традиция", РК "Васил Левски", общински съветници, граждани  и деца.

Община Ловеч

За значението на срещата между Васил Левски и Николчо Цветков с Хасан Али чауш и Оджоолу Асан на Пази мост на 26 декември 1872 г. говори Пламен Мяшков - уредник РИМ-Ловеч. Той подробно се спря върху документите и версиите за залавянето на Апостола.

Община Ловеч

Община Ловеч

"Как са се развили след това събитията призори на 26 декември 1872 г. в ханчето и как е станало самото залавяне на Апостола на свободата", за това разказа Янислав Цанков, екскурзовод в музея в Къкрина.