/ Община Стара Загора
Деца и възрастни отрупаха с цветя паметника на Васил Левски в Стара Загора днес.  С общоградски ритуал Стара Загора тържествено отбеляза 182 години от рождението на Апостола.
 
Ритуалът започна със Заупокойна молитва в памет на Дякон Игнатий, отслужена от Старозагорския митрополит Киприан и свещеници.

182 години от рождението на Васил Левски
община Стара Загора


„В последните си мигове Левски казва: Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството. Това е неговото завещания към нас и днес ние трябва да следваме неговата повеля“, призова митрополит Киприан.
 
„Вече почти два века името на Левски не е опетнено. Левски е вечният критерий за поколения българи. Той е безспорно най-яркият образ-създател на Вътрешната революционна организация, стратегът на революцията.

Президентът цитира Левски: В републиката всекиму ще се държи сметка за делата

Такава личност се ражда веднъж. Да, празник е днес, че имаме този герой, но остава несбъдната мечтата му за чиста и свята република. „Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си“. „Дела трябват, а не думи.

"За Отечеството работя, байо! Кажи ти мойте и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим наедно". Когато изпълним тези завети ще бъде истинския празник. Да бъде, народе, да се поклоним“, каза в словото си Иванка Сотирова.
 
Прекланяме се пред паметта на Апостола на свободата (СНИМКИ)

Огнените стихове за безсмъртното дело
на Апостола на актьора Ивелин Керанов от Драматичен театър „Гео Милев“  отново припомниха на българите, че Апостола ни е нужен като хляба, но и като петно.„Времето е в нас и ние сме във времето. Апостола на България е в нас и ние сме в него“, каза актьорът.

182 години от рождението на Васил Левски
община Стара Загора

Венци на признателност бяха поднесени от Община Стара Загора, Втора механизирана бригада, Общинския съвет, Областния управител и Старозагорската митрополия. Цветя на паметника положиха децата на Стара Загора, патриотични, политически и обществени организации, признателното старозагорско гражданство. В ритуала участваха още  Военният духов оркестър, почетен караул и знаменна група от Втора  механизирана бригада.

182 години от рождението на Васил Левски
община Стара Загора

Да се преклонят пред паметта на гения на българската революция дойдоха Иванка Сотирова и Красимира Чахова, зам.-кметове на Община Стара Загора, Таньо Брайков, председател на Общински съвет Стара Загора, заместник областните управители Петя Чакърова, Димитър Драчев и Красимир Червилов, полковник Стоян Шопов, началник щаб на Втора механизирана бригада, Татяна Димитрова, началник на Регионално управление на образованието, Надежда Чакърова, общински омбудсман, общински съветници, представители на партии, сдружения и организации, много граждани.