Днес България отбелязва 146 години от обесването на Васил Левски. С минута мълчание граждани и политици почетоха паметта на Апостола на свободата.

Паметник Васил Левски
БГНЕС

Почитаме паметта на Апостола на свободата Васил Левски

Венци и цветя бяха поднесени от името на президента на България Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова, министър-председателя Бойко Борисов, от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, кмета на София Йорданка Фандъкова, министри, дипломати, политически партии и от много хора, дошли пред паметника на Левски в София.

Паметник Васил Левски
БГНЕС

„Днес най-добрата почит към Апостола не са венците, а съзнанието, че не думи трябват, а дела, че съдбата ни не е в ръцете на неколцина, а в нашите дружни усилия“, заяви президентът Румен Радев.
 
„Неговите портрети висят в много кабинети като икони в запусната черква. Но вярата в Родината и волята за истина и правда са по-силни от всяко униние“, каза президентът, като напомни, че с тях Левски е събудил народа и го е повел към свободата.
 
„Научи ни, че не само времето нас обръща, но и ние него обръщаме. Показа ни, че дори и робът може да е свободен, както може и свободният да погуби свободата си, защото това е въпрос на избор, въпрос на борба. В тази борба Левски загуби себе си, но спечели за цял народ“, заяви президентът.

Президентът цитира Левски: В републиката всекиму ще си държи сметка за делата

Паметник Васил Левски
БГНЕС

В словото си пред паметника на Васил Левски кметът на София Йорданка Фандъкова отбеляза, че „по традиция на мястото на това бесило честваме свободата си“, а паметникът се е превърнал в свято място на паметта на България.
 
Не думи трябват, а дела, казва Апостолът на свободата. Свободата не е дума, с която да украсяваме желанията си, а всекидневна, тиха работа, която се върши с достойнство и твърдост, не с разточителност, хвалби и многословия“, изтъкна още столичният кмет.

Паметник Васил Левски
БГНЕС

Борисов поднесе цветя пред паметника на Васил Левски в София

За спокойствие на душата на Aпостола се помоли и Негово Светейшество патриарх Неофит.

В церемонията участваха представители на Националната гвардейска част.

Паметник Васил Левски
БГНЕС

Откриха паметник на Васил Левски в Брезник

Почит към Апостола отдадоха и в родния му град Карлово, както и в други градове на страната.

Паметник Васил Левски
БГНЕС